Alla inlägg under januari 2009

Av Johanna - 12 januari 2009 17:28

Började dagen med att missbedöma tiden (som vanligt) så jag hann inte mocka innan jag åkte in till jobbet.

Sen på jobbet glömde jag spärra upp dörren så när jag sandade framsidan blev jag utelåst och fick springa runt till baksidan för att ta mig in. Det är inte långt men ack så irriterande.

På jobbet var det trevligt i allafall och jag hann surra lite med syrsan.

Jens kom förbi på jobbet och hade med sig lilleman. Han skulle ju vägas i dag och vi hade tänkt gå en sväng med honom på stan så han fick lite miljöträning.

Men grejen var den att vi håller ju på att bygga ut affären/hyreshuset så där var ju farsan och en del "gubbar" som höll på att lyfta väggar på plats med en lyftkran. Och Jens är ju inte kontaktbar när han har en maskin av något slag inom synhåll. Ja det räcker faktiskt att det är en maskin inom hörhåll så får han en glasartad blick och blir helt i sin egen värld.

Efter diverse hot och gester fick jag i allafall honom att följa med när gubbarna skulle dricka kaffe.

Nelzon var i allafall jätteduktig på stan och vägde 24 kg.

När jag sedan kommer hem står regnet som spön i backen och överallt (jag kunde se i mörkret) var det is och vatten. Snön är ett minne blott här i Storön. Kommer det inte ny snö i morgon tar jag farsan hagelspracka (hagelgevär på kalixmål) och skjuter i vilt raseri upp i luften och hoppas jag träffar den eller det som bestämmer det här med vädret.

Att rida i dag är ju bara att glömma. Jag vill att det ska komma lika mycket snö som på bilderna nedan som visar ett par av mammas och pappas hundar. Vilma som är näst äldst men alltid först =) och lilla Joker som bara är 6 månader.

Av Johanna - 11 januari 2009 14:16

Saga (alias Sonja Larsson) och jag har fått hjälp i dag. Det var intressant och spännande. Inga (som hjälpte mig) provade oxå att rida Saga och då blev det lite andra bullar =) Hon var så fin när Inga red så herregud och då är hon ju inte i sin bästa form nu precis. När jag red var det ju mest den där konsten att gå till grinden hon vill träna på. Men skam den som ger sig.

Inga förklarade jättebra vad jag skulle träna på och vi kom överens om att hon ska försöka komma en gång i veckan och hjälpa mig. Det blir bra för då har jag ju en vecka på mig att träna på hemläxan. Jag skulle även få komma och pröva hennes häst =) Hon har ett halvblod som hon har tränat AR med i typ över 10 år. Så det blir ju spännande.


I dag fyller Jens även år. Det har han firat med att kortsluta hela huset då han bryggde kaffe. Sen när han öppnade en present han fått av sin pappa så var det en kaffepanna där i. Vilken jäkla grej alltså. Nu kan vi inte ha nå kalas hemma utan får åka till restaurang i stället om vi inte vill sitta och kolla på varandra med ficklampa vill säga. Men jag är glad för det för jag ääälskar ju att äta ute.


Ture och Pina får slippa mig idag. För jag måste ju kanske kamma håret och så där när man ska in till "stan" och det kan ju ta ett tag då jag inte kammat det sen typ i förra Lördagen eller nåt. Och min syster gillar inte när jag kommer in t stan i stallkläder i stil med pappas gamla postoverall från -73 och mammas mössa som krympt i tvätten så den står rätt upp som en strut och sen gröna gummistövlar till det. Jag tycker det är rätt snyggt, jag förstår inte vad hon menar när hon frågar om jag MÅSTE se ut så där.


Lägger in en liten bild på dagens stjärna =)


Av Johanna - 11 januari 2009 09:23

Gick med Ture på skrittpromenad eftersom vi har broddat hans nyaste barfotaskor och han måste vänja in sig lite på dom så han inte får skavsår (vilket han garanterat kommer få i allafall). Dom är superbra och heter Cavallo Simple hoofboot. Han hade dom i sommar och han kunde springa och tjoa hur mycket som helst utan att dom flög av. Alla som känner Ture vet ju att allt flyger ju sin kos sisådär femtio ggr per ridpass annars.

Ture tyckte det var great med redigt fäste och var pigg som en mört. Vi gick ut i skogen men hade tyvärr Ezkil med oss som förstörde en del. Grr. Han får ju som en smärre hjärnblödning nu när en av pappas stövare är i höglöpen. Han blir döv, och går bara med nosen i marken och luktar på pink. Lite irriterande. Ture blev riktigt sur när vi var tvungen och vända och hämta hundskrället stup i kvarten. Han kan verkligen skritta den hästen. Det är ju kul att efter nästan 10 år får man se att han KAN faktiskt röra på sig =)


Pina så lite spänd ut över ryggen då jag gjorde i ordning henne. Det var mest troligt för att det var ju plus ute och då fick dom vara nakna i hagen. Men precis när jag gick iväg med Ture började det blåsa häftigt. Jag tänkte att det är ju så kort tid så nog måste hon klara sig, men tydligen inte. Därför tog jag henna i linan och gick iväg bort till ridplan och skulle longera henne lite lätt inspänd. Satte på henne skorna så hon skulle få garanterat fäste. Det skulle jag nog inte ha gjort... Hon var helt crazy. Tur att man har arbetat upp ett tålamod utan dess like, för annars hade man nog gjort sig olycklig kan jag säga. Nog får att ordet korv och limfabriken skymtade förbi i min hjärna några gånger =) Jag var helt svettig innan vi var färdiga - AV ATT LONGERA??? Hur det nu är möjligt =)


Sen åkte jag iväg och hämtade Zingde och vi fixade och trixade i stallet. Zingde var duktig och skurade i boxarna och jag hängde upp en ny täckeshängare och andra hängare. Sen fixade jag en hylla till alla barfotaskor som har legat och slängt på golvet i sadelkammaren. Efter det borstade vi och friserade hästarna. När vi började skura och det så ville vi ha lite varmt och mysigt så jag slog på värman på full styrka. Sedan slog jag av den när jag tog in hästarna och vi tänkte inte på att det var ju kanske rätt så varmt i stallet då det var ju dessutom varmt (nollgradigt) ute. Men men, jag frissade Cambi först och tog sedan ut Ture och frissade han och borstade och så. Sen när jag skulle ge mat så ser jag att Cambi var helt svettig. Jag hade typ eldat i hjäl henne =) Hon är ju van att gå naken ute (om det inte är nederbörd) så hon har ju päls som en björn. När vi började tänka efter så hade vi ju bara tröja och stod utan vantar och tyckte det var behagligt, så det var väl rumstemperatur där inne kan jag tänka mig. OOOPS... Termometer till stallet önskas.... Ut med hästen och upp med dörrarna och sen återgick allt till det normala =)




Av Johanna - 10 januari 2009 12:26

Har ridit Saga på morgonen. Hon är så härlig denna häst. Det rör sig däruppe kan man säga. Ingen korkad häst precis. Hon förstod även i går att jag inte hade koll på läget så idag tog hon nog tillfället i akt... Jag tror ju att hästarna alltid försöker det bästa och att det är vi uppe på som förstör för dom. Men jag har lite svårt att tro att alla mina hjälper betydde - gå till grinden... och -gå till valackerna och stanna där...=) He he he Vad tror ni? Nå i morgon ska jag rida lektion med Saga så då kommer jag få hjälp att förstå Saga, det ska bli jätteroligt.

Nä nu ska jag ut med Ture så vi skrivs/läses senare

Av Johanna - 9 januari 2009 16:13

Har varit med Saga och ridit på ridplan. Hon är som balsam för min själ. Verkligen min terapi häst alltså. Man blir helt lugn och harmonisk när man är med henne. Hon bara softar och chillar =) Glad och på alerten med några nordiskrusknigar med skallen och taktar och frustar. Tyvärr så förstår jag ju henne inte riktigt stackarn så nu tar jag och ringer en fd "kollega" som sadlat om och kör AR numer så jag får någon ordning på mig själv. Hon är ju så välskolad av Stina så det är helt otroligt. När man jobbar från marken gör hon allt man ber henne på en gång. Så nu ska det bli AR lektioner för hela slanten med Saga.


Tömkörde Ture i dag med. Han var så duktig så. Vi tränade att öka och minska skritten, samt halter eftersom han verkar ha glömt bort hur man gör halt mitt i allt =) Sedan igångsättningar till trav. Han blev verkligen laddad av någon underlig anledning. Det är som att ha fått en ny häst efter nio år.. Får verkligen ta det lugnt nu så man inte överilar sig när han är så krutig.


Gick sedan med Pina till ridplan. Rastade av henne lite på linan utan krav, trodde hon skulle vara helt kocko i luvan men hon var riktigt lugn. Lita tjo och tjim var det men inte mycket. Ångrade lite att jag inte tog sadeln då hon var så cool. Men men hellre det än att det hade varit tvärtom.. Hon var dock rejält jobbig på hemvägen. Borstade henne ordentligt när vi kom tillbaka och redde ut hennes svans. Så Zingde, du är skyldig mig lite extra stallhyra, för svansen  =).


Har varit och köpt torv då det var slut spån på granngården. Ska testa med torv i en av boxarna och se hur det går. Vi hade ju torv på ridskolan en period för länge sedan då vi fick tag på nått billigt lass och det är ju faktiskt väldigt bra strö. Läste på en opartisk sida att torv är bättre för hovar, luftvägar, drygare, mindre gödselstack, suger upp 3 ggr mer än spån och ger mindre liggsår och är sämre för bakterier att bo i och att det minskar ammoniak lukten drastiskt. Den ända nackdelen är då färgen och att dammet syns mycket mer plus att det är dyrare. Men å andra sidan går det mindre och det ska vara mer lätt mockat och jag har ju Zingde jag kan tvinga dorka damm =) Dessutom har jag så ljust i mitt stall så det spelar ingen roll om det är mörkt på golvet. Ture har problem med hovar och Pina har känsliga luftvägar så jag ska prova i allafall i en box till och börja med. En av mina hö leverantörer skulle dessutom höra med dom han köper torv av till korna (i Finland) om han har nå bra pris. Så det är ju great!


Nä nu blev det svinalångt inlägg igen!

BYE


Av Johanna - 8 januari 2009 20:46

Jag måste ju bara lägga in den här fina bilden på Zingde och Piaf som jag tog i somras när dom var på tävling. Hur fina är dom inte? Fastän Piaf kanske ätit liiite mycket gräs så var hon så fin så. Sen så vann dom ju givetvis oxå =) Sen så tog jag även ett snyggt kort på mig själv och ni ser ju hur snyggt det blev. =)

Av Johanna - 8 januari 2009 16:53

Min häst. Är för underbar. Peppar peppar va fint han rör sig. Han har ju tidigare rört sig som en cirkuselefant som står på en sån där pall. I dag rörde han sig som en balettdansör. Tömkörde honom i dag igen och vi tränade halter och öppna. Halterna var väl sisådär, han har för mkt spring i benen för att kunna stå still. Bara en sån sak. Han brukar ju kunna stå i år och dar och hänga... Sen står det två valacker och kollar på utanför ridplanen och en liten hingstslyngel som brukar springa omkring och försöka få igång någon annan häst. Så Ture vill inte stå still och se ordentlig ut. Han vill springa, springa FORT =) Jag är helt förbluffad över hans framfart. Han brukar ju vara som en gammal gubbe mest hela tiden. Och är han riktigt, riktigt pigg så brukar han få ett tokryck och sen gammal gubbe igen. Men inte nu inte. Full fräs under hovarna från början till slut. När han slappnar av och glömmer bort dom andra så dansar han fram. Och sedan på hemväg så SKRITTAR han med ordentliga kliv och i rask takt. Ingen snigel som i vanliga fall. Jag är så glad i dag!!! Kan alla hålla tummarna nu att det håller i sig det här. Ska tömköra honom nu ett tag framöver tror jag. Så han får bli lite starkare så kanske han kan dansa lika fint med mig ovanpå sedan.


Har hjälpt mamma i dag att städa lite i "gäst-delen" i  hundhuset. Har ju besök av valpköpare från Moskva (stavas det så?) Stackars lilla valpen ska åka så långt. Men han har ju tur i allafall att han får åka bil med sina nya ägare. Eric (en annan valp hos oss) ska ju åka flyg till England helt själv i en bur. Stackarn. I och för sig är ju Eric 8 månader när han ska åka så han är ju lite mer världsvan än den lilla som åker till Ryssland.


Nä, nu är det off till stallet och kolla så inte Ture har rymt =) och sedan ta in Pina och se över hennes hovar.



Av Johanna - 7 januari 2009 22:46

Satt å kolla på en film och kände mig lite små sömnig då jag kom på att jag måste skriva i min blogg annars kan Andalucia bli vresig =).

Har idag tömkört Ture och han var sååååå fin. Jag var så glad att få se hur frisk och kry han såg ut. Han har inte sett så fin ut sen han var en liten unghingst =) Det har tydligen gjort susen för hovarna att få en mer kuperad hage med blandad terräng. Man tror ju att det bästa för hästen är en stor bildskön sommaräng med plan yta och massor av gräs. Snyggt, jo visst men inte bra för Ture i allafall. Han har ju gått barfota i typ 3 år nu och alltid varit så himla ömfotad i allafall. Ett halvår i  sin nya hage som består av betesäng, skog, en liten grusplan och till och med sand strand och inte att förglömma havet  har gjort underverk med hans fötter.

Det är så kul att tömköra. Allt ger liksom direkt effekt. Det går inte att fastna  lite i en töm och man märker direkt då han tappar lite bjudning osv, det smyger liksom inte på lite obemärkt som när man sitter på. Plus att man sitter ju inte själv där uppe på och gör det hela svårare än det är =) Dessutom får man ju se sin häst jobba.

Har varit och hämtat lite spån i dag oxå. Pep i väg till sågen och tiggde till mig lite grann =) Det är ju spån kris i hela kommunen. Inte ens Granngården har spån hemma. INTE KUL ALLS!!! Snacka om att man längtar till Övik såna gånger... Där hade jag inte nå problem med spån precis ;)

Nä nu blir det här alldeles för långt för att orka läsa, så jag får skriva mer i morgon.

Ovido - Quiz & Flashcards